Анонси

      Назад

      Навчались члени МДК з Ніжинської та Бахмацької територіальних громад

      У рамках програми підготовки  кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни / піклувальники, усиновлювачі, патронатні  вихователі, що затверджена наказом Мінсоцполітики від  12.09.2022 за № 245, обласним центром соціальних служб організоване та проведене навчання членів міждисциплінарної команди (МДК) з підтримки патронату для суб’єктів Ніжинської та Бахмацької територіальних громад. 
      Насамперед обговорили процедуру затвердження складу МДК, основні повноваження та обов’язки її членів.

      Міждисциплінарна команда – це команда спеціалістів територіальної громади,  делегованих суб’єктами, для захисту прав  дітей, що перебувають у складних життєвих  обставинах. МДК забезпечує своєчасне виявлення таких дітей (домашнє насильство, жорстоке поводження, булінг), організацію надання підтримки та захисту таким дітям, узгодження дій суб’єктів соціального захисту з урахуванням найкращих інтересів  кожної дитини. Особливістю роботи МДК на сьогодні є необхідність врахування специфіки воєнного стану. І саме робота в команді, об’єднання ресурсів є вкрай важливим задля захисту прав  дітей. 

      У разі неможливості дитини проживати разом з батьками/законними  представниками через складні  життєві обставини на допомогу приходять патронатні сім’ї. Переваги запровадження патронату в тому, що дитина залишається проживати у своїй громаді, максимально наближено до родини, школи, садочка, друзів  та спеціалістів, які надають підтримку її батькам. Патронатні сім’ї у період створення проходять тривалий шлях навчання, зокрема опановують і вміння надавати домедичну допомогу дитині, а отже можна говорити, що на період вирішення проблем дитина тимчасово «в гостях» в професійній сім’ї, яка знає, яким чином задовольнити її потреби, відповідає за її життя і здоров’я. 

      Такі сім’ї вже створені у Чернігівській, Ніжинській, Прилуцькій, Борзнянській, Куликівській, Михайло-Коцюбинській, Новобілоуській територіальних громадах області. На етапі створення перебувають патронаті родини з Бахмацької та Ніжинської громад. Пошук кандидатів у патронатні вихователі та їх навчання не припиняється навіть зараз, адже патронатні родини – це «швидка сімейна допомога» дитині та її сім'ї.

         

       

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51