Анонси

      Назад

      Що робити батькам під час повітряної тривоги

      Люди реагували на повітряні небезпеки, перш за все, через повідомлення Суспільного, мобільного додатку «Тривога». 11 червня в Чернігові відновила роботу система сповіщення.

      Пропонуємо кілька алгоритмів дій під час повітряної тривоги для батьків від нашої психологині - Ірини Лісовецької (методистки Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області).

      ℹ️ Повітряна тривога, коли дитина поряд із батьками

      Перш за все, вам варто пам’ятати, що сирени – сигнал про те, що є небезпека.

      Варто мати чітку схему того, що ви робите, коли починається повітряна тривога: спускаєтеся в укриття чи переміщаєтеся в більш безпечне місце в вашому домі; яким чином ви це робите, які речі берете з собою.

      Для дітей важливо, щоб ви супроводжували свої дії словами й пояснювали, що зараз робите й для чого. Наприклад, говорили: «Візьми свою іграшку, давай мені руку й ми зараз підемо в укриття, бо на вулиці оголосили повітряну тривогу». Це допоможе дитині відчувати менше стресу й бути більш спокійною поряд із впевненими у своїх діях батьками.

      ℹ️ Повітряна тривога, коли дитина гуляє на вулиці з друзями

      Психологи рекомендують не просто розробити чіткий алгоритм дій, а й зафіксувати його на папері, розмістити десь на видному місці.

      Схема має бути для кожного члена родини: мами, тата, дитини й інших рідних, що живуть разом.

      Дитина повинна розуміти що їй треба робити, якщо оголосили повітряну тривогу, коли вона без рідних гуляє на вулиці. Тому ваше завдання пропрацювати такі ситуації й пояснити своїй доньці чи сину, що варто робити, куди йти, де місце зустрічі з вами.

      «Якщо це малі діти, ми не знаємо, як вони можуть зреагувати на критичну ситуацію. Дуже важливо, щоб у такої дитини був при собі крім телефону бейдж де написане її ім’я, контакти батьків та адреса проживання. У випадку, якщо вона через переляк кудись втече чи загубиться, дорослі, що будуть поряд зможуть, зв’язатися із батьками», ‒ зауважила психологиня.

      ℹ️ Повітряна тривога, коли дитина втрачає контроль над емоціями

      Трапляються ситуації, коли діти дуже сильно реагують на оголошення повітряної тривоги. У них починається істерика, сильний переляк, вони ціпеніють.

      У таких випадках дорослий має подбати про емоційний стан дитини. Можна присісти так, щоб ваші очі були на рівні очей дитини. Погладити її, говорячи: «Розумію, що тобі зараз страшно. Я поруч з тобою. Подбаю про тебе. У нас є воїни, які захищають країну. Ми зараз з тобою повинні піти в укриття й трохи там побути».

      Трапляється, що дитина починає ховатися під ліжко чи стіл, залазити в шафу. У таких випадках не варто силою витягувати її за руки й переміщувати в укриття. Звичайно, за виключенням ситуацій, коли місто під обстрілом і є пряма загроза життю та здоров’ю.

      Із такими дітьми треба говорити й переконувати, що ви поряд і не залишите саму. Можна тримати дитину за руку чи гладити. Як варіант, сісти під столом разом із дитиною, яка сховалася, й спробувати переконати її піти разом із вами в укриття. Чи спочатку за своєю улюбленою іграшкою, а потім разом із нею в укриття.

      ✅ Ви можете скористатися послугами наших психологів й отримати в них індивідуальні безоплатні консультації щодо ситуацій, які вас турбують. Часто навіть одне спілкування зі спеціалістом допомагає батькам краще зрозуміти, що зараз відбувається з їхньою дитиною та знайти спосіб, щоб покращити емоційний фон в родині.

      Записатися на консультацію до наших психологів-спеціалістів можна за номером 063 566 90 74

      Бережіть себе та тримайтеся.

      Цей матеріал створено ГО “МАРТ” за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства».

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51