Анонси

      Назад

      Підведені підсумки роботи у 2021 році та визначені пріоритетні напрямки діяльності у 2022 році

      10 лютого Чернігівським обласним центром соціальних служб підведені підсумки результатів моніторингу здійснення соціальної роботи з сім’ями/особами вразливих груп населення, у т.ч., які перебувають у складних  життєвих обставинах центрами соціальних служб, центрами надання соціальних послуг, іншими надавачами соціальних послуг.

      Директор обласного центру Алла КОТ повідомила, що упродовж 2021 року закінчився процес організації надання соціальних послуг в територіальних громадах області. Станом на 01.01.2022 соціальні послуги сім’ям з дітьми та молодим особам надають 11 центрів соціальних служб, 26 центрів надання соціальних послуг, в яких створені відділи або введені посади фахівців із соціальної роботи,  9 відділів/секторів при виконавчих комітетах сільських, селищних рад,  до повноважень яких належить надання соціальних послуг,  9 фахівців із соціальної роботи/ спеціалістів при виконкомах сільських/селищних рад. На сьогодні не визначились з  організацією надання соціальних послуг найуразливішим категоріям сімей з дітьми у  Киселівській, Седнівській територіальних громадах.

      У 2021 році соціальні послуги отримали  понад 16 тисяч сімей, у яких майже 26 тисяч дорослих та 22 тисячі дітей. Послуги надавались відповідно до індивідуальних потреб кожної родини/особи. Результати оцінок потреб показали, що 3833 сімей перебували у складних життєвих обставинах. Ці сім’ї потребували особливої уваги соціальних працівників, щоб подолати сімейні негаразди. Щодо категорій сімей, які потрапили у складні життєві обставини:

      - постраждалі від жорстокого поводження та насилля  189 сімей

      - внутрішньо переміщені  – 46 сімей 

      - сім’ї учасників АТО –87 сімей

      - одинока матір/батько – 648

      - сім’ї, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків – 609 сімей

      - сім’ї, члени яких мають конфлікт із законом – 222

      - сім’ї, де є проблема залежності 423

      - сім’ї з проблемами інвалідності 338 сімей

      - опікунські сім’ї–  39 сімей 

      - особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування –145.

      Алла КОТ детально зупинилась на питанні надання комплексної соціальної послуги соціального супроводу, що передбачає взаємодію всіх дотичних суб’єктів, які б допомогли сім’ям подолати сімейні негаразди. Також зауважила, що соціальні послуги у 2021 році надавались  сім’ям з дітьми та молодим особам  виключно  за результатами оцінок потреб та відповідно до державних стандартів. За результатами роботи 632 сім’ї подолали кризові ситуації, 338 – мінімізували.

      Одним із пріоритетних напрямків діяльності центрів соціальних служб, центрів надання соціальних послуг та фахівців із соціальної роботи області є пошук кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, їх навчання та соціальне супроводження прийомних сімей та ДБСТ. Підготовка прийомних батьків починається з моменту звернення їх до фахівців,  і роль фахівців із соціальної роботи полягає у тому,  щоб допомогти батькам зробити усвідомлений вибір щодо власної готовності до цієї дороги, щодо власних мотивів та ресурсів. Упродовж 2021 року підготовлено 44 потенційних опікунів/піклувальників, 20 сімей та 4 особи усиновлювачів, 19 сімей та 4 особи кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі.

      Станом на 01.01.2022 року в Чернігівській області функціонує 172 прийомні сім’ї,  в них виховується 301 дитина, та 32 дитячі будинки сімейного типу, в них 231 вихованець.

       Упродовж  року створено 14 прийомних сімей:

      • по одній сім’ї – у Корюківській, Менській, Сновській, Бобровицькій, Борзнянській,  Семенівській, Варвинській, Ічнянській, Талалаївській, Михайло-Коцюбинській громадах;
      • по дві – у Коропській та Чернігівській.

      Відповідно до положення про прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу  фахівцями, які пройшли відповідне навчання, постійно здійснюється соціальне супроводження таких сімей.  В області така послуга надається  всім сім’ям. З метою збереження виховного потенціалу сімей обласним центром соціальних служб  організовано 7 тренінгових занять для 133 прийомних батьків, батьків-вихователів. Також у 2021 році  проведено одне навчання  в форматі «літньої школи».

      У регіоні продовжує впроваджуватись патронат - комплексна соціальна послуга, що дає змогу якнайкраще врахувати інтереси дитини, яка потрапила у складні життєві обставини, гарантувати їй сприятливе сімейне оточення, підтримати сім’ю на ранніх етапах кризи.  Станом на 01.01.2021 в області діє 12 патронатних родин (у Чернігівській міській громаді – три родини, Ніжинській, Бобровицькій міських громадах - по дві родини та по одній  - в Прилуцькій, Борзнянській міських громадах, Куликівській, Михайло-Коцюбинській селищній громаді та Новобілоуській сільській громаді). Протягом всього періоду функціонування послуги патронату в області, патронатні сім’ї надали тимчасовий догляд та реабілітацію 110 дітям з кризових родин.

      Також Алла КОТ наголосила на  наданні соціальних послуг особам з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, яким виділені кошти з державного бюджету для придбання житла (зокрема,  забезпечення соціального супроводу особам до 23 років). Загалом у 2021 році субвенцію отримали 29 територіальних громад. А власне житло у цьому році має з’явитися ще у 80 осіб вказаної категорії.

      Підводячи підсумки вище викладеного директор обласного центру соціальних служб зауважила, що основними пріоритетними напрямками роботи щодо підтримки сімей з дітьми в області залишаються:

      •  раннє виявлення сімей/осіб, які потрапили чи можуть потрапити у складні життєві обставини, взаємодія суб’єктів виявлення;
      •  застосування  «ведення випадку» у процесі надання соціальних послуг сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах;
      • розвиток послуги сімейного патронату над дитиною та наставництва;
      • підвищення якості надання соціальних послуг, спрямованих на забезпечення індивідуальних потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, сім’ях опікунів/піклувальників;
      • надання  якісних соціальних послуг сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах відповідно до державних стандартів.

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51