Анонси

      Назад

      Відбулася підсумкова нарада директорів центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, закладів соціального обслуговування області

      27 лютого 2020 року відбулась щорічна нарада з директорами місцевих центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, закладів соціального обслуговування, фахівців із соціальної роботи об’єднаних територіальних громад за підсумками роботи у 2019 році та визначення пріоритетних напрямків діяльності на 2020 рік. Нарада проходила за участі заступника голови обласної державної адміністрації Н.Романової, заступника начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Ю. Олифіренко.

      Захід розпочався з приємної події – нагородження центрів за підсумками роботи у 2019 році з питань впровадження послуги патронату. Заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова вручила грамоти директорам Бобровицького, Варвинського, Борзнянського, Чернігівського районних, Чернігівського, Ніжинського, Прилуцького міських центрів СССДМ та центру СССДМ Куликівської селищної ради.

      У своїй доповіді щодо підсумків роботи галузі у 2019 році директор обласного центру Алла Кот відзначила, що упродовж року допомогою соціальних працівників скористалися різні категорії сімей (це сім’ї, де є постраждалі від жорстокого поводження, внутрішньо переміщені родини, учасники АТО/ООС та їх сім’ї, сім’ї, в яких є ризик соціального сирітства, сім’ї, в яких є проблема інвалідності та інші), зокрема на обліку центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, фахівців із соціальної роботи перебувало 4194 сім’ї (8112 дітей), що опинилися у складних життєвих обставинах.
      З метою надання родинам комплексу послуг, формування здатності самостійно справлятися з життєвими труднощами, спеціалісти надавали послугу соціального супроводу 1517 сім’ям (в них 2977 дітей).

      Розвиток сімейних форм виховання є важливим напрямком роботи центрів, фахівців із соціальної роботи, спеціалістів ОТГ. Упродовж року підготовлено 7 осіб та 17 сімей, 35 потенційних опікунів/піклувальників. (Показник 2018 року –6 осіб та 16 сімей прийомних батьків та 29 опікунів піклувальників).

      Станом на 01.01.2020 року в Чернігівській області функціонує 198 прийомних сімей, в них виховується 330 дітей та 28 дитячих будинків сімейного типу, в них 181 вихованець

      Процеси децентралізації та деінституціалізації, які відбуваються у державі, передбачають розвиток нових видів соціальних послуг, які забезпечують право дитини, сім’я якої потрапила у складні життєві обставини, на виховання в сімейному середовищі. Таке право може реалізувати альтернативна форма влаштування дітей – сімейний патронат. Патронат над дитиною є послугою, яка відповідає потребам громади, і головне – відповідає найкращим інтересам дитини. Дитина залишається у громаді, де живуть її батьки або родичі, контакти з ними не розриваються, а дитина уникає негативного досвіду виховання в закладі.

      Станом на 01.02.2020 в області функціонує 11 сімей патронатних вихователів. Протягом всього періоду функціонування послуги патронату в області патронатні сім’ї надали тимчасовий догляд 34 дітям (у 2019 році – 24 дітям).

      «Але, щоб забезпечити потреби дітей, сім’ї яких потрапили у складні життєві обставини, на виховання в сімейному середовищі, необхідно збільшити кількість патронатних вихователів, що залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності центрів та фахівців із соціальної роботи» - наголосила Наталія Романова.

      Надалі основними пріоритетними напрямками роботи щодо підтримки сімей з дітьми залишаються:
      • реалізація заходів, передбачених Національною стратегією реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки;
      • впровадження послуги сімейного патронату над дитиною;
      • вдосконалення застосування комплексної технології соціальної роботи «ведення випадку» у процесі надання соціальних послуг сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах;
      • підвищення якості надання соціальних послуг, спрямованих на забезпечення індивідуальних потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, сім’ях опікунів/піклувальників;
      • розвиток взаємодії з об’єднаними територіальними громадами у питаннях здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми, молоддю, організації надання їм соціальних послуг та збільшення кількості фахівців із соціальної роботи в громадах області.

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51