Анонси

      Назад

      Працівники мережі центрів СССДМ набули навичок подолання булінгу

      За даними різних досліджень, майже кожен третій учень в Україні так чи інакше зазнавав булінґу в школі, потерпав від принижень і глузувань. Тобто практично в кожному класі є діти, які стають об’єктами знущань, а також агресори, які є ініціаторами булінґу.

      Найчастіше цькування починають надміру агресивні діти, які люблять домінувати, бути «головними». Принижуючи інших, вони підвищують власну значущість. Нерідко це відбувається через глибокі психологічні комплекси кривдників. Можливо вони самі переживали приниження або копіюють ті агресивні й образливі моделі поведінки, які є у їхніх сім'ях.

      На сьогодні більшість знущань відбуваються словесно: принизливі обзивання, глузування, жорстока критика, висміювання тощо. На жаль, кривдник часто залишається непоміченим і непокараним, однак образи безслідно не зникають для «об’єкта» приниження. Фізичне насильство найбільш помітне, однак становить менше третини випадків булінґу (нанесення ударів, штовхання, підніжки, пошкодження або крадіжка особистих речей жертви та ін.). Найскладніше зовні помітити соціальне знущання — систематичне приниження почуття гідності потерпілого через ігнорування, ізоляцію, уникання, виключення.

      Також нині набирає обертів кібербулінг (приниження за допомогою мобільних телефонів та інтернету). Діти реєструються в соціальних мережах, створюють сайти, де можуть вільно спілкуватися, ображаючи інших, поширювати фотографії тощо.

      Тому з метою підвищення кваліфікації психологів центрів соціальних служб для сім’ї та фахівців із соціальної роботи, які працюють з профілактики насильства, при Чернігівському обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відбувся навчальний семінар за темою «Дитяча агресивність. Стоп - булінг». До участі в семінарі запрошувались Ірина Лісовецька - методист навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області та представники громадської організації «МАРТ».

      Спеціалісти та психологи мережі центрів СССДМ ознайомились з причинами виникнення булінгу, його структурою та набули навичок проведення практичних вправ, спрямованих на подолання агресивної поведінки серед дітей різного віку.

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51