Анонси

      Назад

      На базі обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді навчаються патронатні вихователі

      4 вересня 2019 року в Чернігівській області на базі обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді стартувало навчання кандидатів у патронатні вихователі. У навчанні беруть участь п’ять родин, які мешкають у м. Прилуки, Ніжин, Борзна та дві родини з Бобровицького району. Програма тренінгового курсу, тривалістю 120 годин, включає теоретичний і практичний матеріал, а також домашні завдання для учасників.

      Програма підготовки патронатних вихователів передбачає: - ознайомлення учасників з обсягом повноважень, прав та обов’язків патронатних вихователів; - розкриття особливостей соціально-психологічного стану дітей, які можуть бути влаштовані до сім’ї патронатного вихователя; - відпрацювання вмінь кандидатів підтримувати і зберігати безпечні умови та безпечні стосунки дитини з сім’єю, родичами, формувати нові стосунки при влаштуванні дитини, оцінювати потреби дитини, вибирати форми і методи її догляду та виховання; - відпрацювання алгоритму міждисциплінарної взаємодії у системі прийняття рішень у найкращих інтересах дитини.

      Варто додати, що виховання та реабілітація дитини – процес досить важкий, тому до навчання також залучаються помічники патронатних вихователів (чоловік/дружина патронатного вихователя або близькі повнолітні родичі, які проживають на одній території).

      Метою сімейного патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини. Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, послуга сімейного патронату набуває все більшої актуальності. Це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї. А для батьків дитини це можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та возз’єднанню родини.

      Отже, патронатний вихователь – особа, яка на професійній основі здійснює догляд, виховання і розвиток дитини/дітей, влаштованої/них в її сім’ю. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які мають досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

      Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

      Якщо ви маєте бажання та змогу бути патронатним вихователем, звертайтесь за додатковою інформацією у місцевий центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або до обласного центру за тел. 77-89-84.

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51