Анонси

      Назад

      У світі усе починається з мами

      Для кожного з нас День матері - одне з найбільш зворушливих свят. З раннього дитинства і до останніх днів ми несемо в душі єдиний і неповторний образ своєї мами, яка завжди все зрозуміє, простить, підтримає, пожаліє і буде самовіддано любити, незважаючи ні на що.

      У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні цей день відзначається в другу неділю травня, відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99. У 2019 році День матері в Україні припадає на 12 травня.

      З історії свята: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама - найголовніша людина для своїх дітей. Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково - від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства.

      З нагоди Дня матері Ріпкинським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було організовано та проведено круглі столи «У світі усе починається з мами» та вітальні акції для вагітних жінок на базі КЗ «Ріпкинська «ЦРЛ» та для породіль і сімей, які опинились у складних життєвих обставинах.

      Майбутні мами отримали цікаву та корисну інформацію, зокрема,

      Валерій Кононенко, заступник начальника управління соціального захисту населення, ознайомив присутніх з видами державних соціальних виплат, передбачених законодавством для сімей з дітьми;

      Людмила Комок, начальник РВ ДРАЦС, проінформувала жінок про державну реєстрацію новонароджених, наголосила, що реєстрацію народження дитини можна провести в пологовому будинку, а також звернула увагу на попередження домашнього насильства;

      Інна Янчук, лікар-гінеколог КЗ «Ріпкинська ЦРЛ», надала інформацію з питань планування вагітності та збереження репродуктивного здоров’я;

      Віталій Дрєєв, начальник РВ ДВС Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, проінформував жінок про нові правила виїзду з дитиною за кордон, щодо отримання послуги «Муніципальна няня» та про нові правила нарахування аліментів;

      Людмила Котова, лікар-педіатр КЗ «ЦПМСД», розповіла про особливості догляду за новонародженими дітьми та необхідність дотримуватись здорового способу життя під час вагітності та після народження дитини;

      Леся Сидоренко, директор Ріпкинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, наголосила на відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, необхідності забезпечення належного догляду за новонародженими дітьми.

      Присутні отримали буклети з питань формування відповідального батьківства «Усі ми родом з дитинства». Під час проведення Вітальної акції вагітні жінки отримали подарунки - дитячий одяг для малюків, а породіллі та сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах, – набори засобів гігієни.

      Цікаві факти для вас:

      Кожні три секунди у світі народжується нова людина. Сьогодні найбільш високий рівень народжуваності в Нігерії, де жінка народжує в середньому до восьми дітей. Найнижчий рівень в Сінгапурі, тут десять жінок народжують приблизно всього вісім дітей.

      Група крові дитини або відповідає групі одного з батьків, або є сумою їх груп. Тому трапляються випадки, коли у матері з другою групою крові та батька з першою, народжується дитина, яка має третю групу крові.

      Плач новонародженої дитини, на відміну від будь-якого іншого звуку, викликає емоційний відгук у людському мозку.

      Немовлята мають в три рази більше смакових рецепторів, ніж дорослі.

      Діти починають розуміти мову до того, як самі починають говорити.

      З 1838 і до 1960 року понад половини всіх фотографій були фото немовлят.

      Ваша дитина, ймовірно, не буде пам'ятати нічого, що з нею відбувалось до трьох років. Згідно досліджень, діти можуть пам'ятати події, які з ними трапились навіть у віці одного року, але під час зростання вони переважно повністю втрачають спогади про свої наймолодші роки. Однак дорослі зобов'язані докласти всі можливі зусилля, щоб у дітей було справді щасливе дитинство.

      Ріпкинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щиро вітає жінок району з Днем Матері. Нехай ваші діти будуть щасливими. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

      Леся Сидоренко, директор Ріпкинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51