Анонси

      Назад

      Міцна родина – щаслива дитина

      Для кожного з нас День матері одне з найбільш зворушливих свят.

      З раннього дитинства і до останніх днів ми несемо в душі єдиний і неповторний образ своєї мами, яка завжди все зрозуміє, простить, підтримає, пожаліє і буде самовіддано любити не зважаючи ні на що. І в цей травневий день, в День матері, ми можемо подякувати нашим мамам за все добро, яке вони для нас зробили.

      У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99. В 2017 році День матері в Україні припадає на 13 травня. Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

      Її старання увінчалися успіхом - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це - свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама - найголовніша людина для своїх дітей.

      Крім того, в Україні все частіше можна побачити звичай, властивий американцям. У цей день вони носять на своєму одязі квітку гвоздики. Різнобарвна гвоздика говорить про те, що мати цієї людини жива, а білу гвоздику носять як знак пам'яті.

      Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково - від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері. Вітаємо всіх мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

      15 травня відзначається Міжнародний день сім’ї

      Це свято встановлене в 1993 році Генеральною Асамблеєю ООН для того, щоб об’єднати родини всього світу і привернути увагу громадськості до багатьох проблем сім’ї.

      ООН розглядає сім’ю як основний елемент суспільства, тому, вважають в організації, коли зневажаються права однієї сім’ї, під загрозою знаходиться все людство.

      Однією з найбільших цінностей людини є любов. Саме в ній відкривається людська особистість, радість применшення себе заради того, кого кохаєш, радість продовження себе. Усе це втілилося в такому соціальному інституті як родина, сім’я.

      Міжнародний день сім’ї відзначають і в нашій країні. І дуже хотілося б, щоб цей день став особливим святом, адже українці споконвіків славилися міцним сімейним устроєм, духовною єдністю поколінь, повагою до батьків та до жінки-матері.

      Саме до цих двох свят - Дня матері та Міжнародного дня сім’ї Ріпкинським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було організовано та проведено круглий стіл «Міцна родина – щаслива дитина» та вітальну акцію для вагітних жінок на базі КЗ «Ріпкинська «ЦРЛ». Перед вагітними жінками та породіллями виступили:

      - Валерій Кононенко, заступник начальника управління соціального захисту населення, який ознайомив майбутніх мам з видами державних соціальних виплат, передбачених законодавством для сімей з дітьми;

      - Людмила Комок, начальник ДРАЦСу, проінформувала про державну реєстрацію новонароджених;

      - Людмила Котова, лікар-педіатр КЗ «ЦПМСД», розповіла про особливості догляду за новонародженими дітьми та здоровий спосіб життя під час вагітності та після народження дитини;

      - Леся Сидоренко, директор Ріпкинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проінформувала про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків, необхідність забезпечення належного догляду за новонародженими дітьми, роздала присутнім буклети «Переваги грудного вигодовування» та «10 порад, щоб бути кращими батьками».

      Під час проведення Вітальної акції вагітні жінки отримали подарунки – дитячий одяг для малюків.

      Цікаві факти для вас: найбільше дітей народжується в січні та березні. А найбільший малюк з’явився у громадянки Канади Анни Бантес. Він важив трохи менше 11 кілограмів! Правда, і мама була не мініатюрна: її зріст 2 м 24 см. А ось найменша дитина важила 224 грами. Недоношена дівчинка народилася на 22-му тижні вагітності мами. Вона не тільки вижила, а й за три місяці перебування в лікарні добрала два кілограми. Найбільша різниця у віці між дітьми зафіксована у шведа Нільса Паульсена. Коли він помер, йому було 122 роки. На той момент його старшому синові виповнилося 103 роки, а молодшому – 9. Хто є найбільш багатодітною мамою, зі 100-відсотковою достовірністю сказати не можна. Але на старовинному надгробку німкені Барбари Шмотцерін написано, що вона народила 38 хлопчиків і 15 дівчаток. Кожні 3 секунди на світ з’являється новонароджений малюк. Щодня на планеті з’являються на світ 250 тисяч

      немовлят.

      Родина була і залишається хранителькою духовних цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. З родини починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина.

      Ріпкинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щиро вітає жителів району з Днем Матері та Міжнародним Днем сім’ї. Нехай ваші родини будуть міцними, а діти щасливими.

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51