Анонси

      Назад

      Наставництво – можливість стати другом для дітей в інтернатних закладах.

      В Україні більше 100 тис. дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Більше 10 тисяч виховуються в колективних закладах, і з них 9 тисяч – діти старші 10 років. Більшість цих дітей поповнюють ряди сумної статистики стаючи, після випуску з інтернату, безхатьком, злочинцем, безробітним, алкоголіком або наркоманом. Кожен 7-ий намагається здійснити самогубство, лише 1% сиріт здатний вступити до ВНЗ і вибрати правильний життєвий шлях.

      З метою підготовки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із їх числа до самостійного життя прийнято Закон України від 08.09.2016 р. № 1504-VIII "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування".

      Даний закон запроваджує інститут наставництва для роботи з дітьми, які виховуються в інтернатних закладах. Відтепер українці зможуть на державному рівні допомагати вихованцям інтернатів адаптуватись до самостійного життя, не оформляючи опікунства і не укладаючи інших правових відносин.

      Ми прагнемо привернути увагу громадськості до становища дітей, які проживають та виховуються в закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, популяризуємо ідею наставництва у Чернігівській області.

      На сьогоднішній день в Чернігівській області зареєстровано 2024 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 1882 влаштовано в сімейні форми виховання, що складає 90% від їх загальної кількості, 142 дитини очікує на свою родину.

      Довідка:

      Наставництво – це добровільна безоплатна діяльність. Кожен, хто має бажання та можливість – може стати другом дитині, яка позбавлена батьківського піклування: відвідувати її, проводити з нею дозвілля, допомагати із навчанням тощо.

      Метою наставництва є: підготовка дитини, яка проживає у закладі, до самостійного життя шляхом розвитку її фізичного, духовного та інтелектуального потенціалу, впевненості у власних силах, формування культурних і моральних цінностей. Основними завданнями наставництва є:

      – визначення та розвитку здібностей дитини, реалізації її інтересів у професійному самовизначенні;

      – надання дитині доступної інформації про її права та обов’язки;

      – формування у дитини практичних навичок, спрямованих на адаптацію її до самостійного життя, зокрема щодо вирішення побутових питань, розпорядження власним майном та коштами, отримання освітніх, соціальних, медичних, адміністративних та інших послуг;

      – ознайомлення дитини з практиками суспільного спілкування та подолання складних життєвих ситуацій;

      – сприяння становленню дитини як відповідальної, успішної особистості;

      – формування у дитини навичок здорового способу життя.

      Громадянин, який хоче бути наставником, повинен досягти повноліття, пройти медогляд, надати соціальній установі довідку про несудимість, довідку про те, що він не перебуває на обліку у наркологічному диспансері та пройти спеціальний курс із підготовки.

      За більш детальною інформацією ви можете звернутись за телефоном (0462)77-89-84 або поспілкуватись зі спеціалістами Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м.Чернігів, вул. Шевченка, буд.21.

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51