Анонси

      Назад

      Створюємо патронатні сім'ї

      У сучасних умовах пріоритетним у соціальній політиці є створення механізмів підтримки сімей із дітьми. Діти повинні зростати в рідній сім’ї, із мамою і татом. Адже родина є тим природним середовищем, де відбувається розвиток особистості дитини. Але буває так, що життя дітей у сім’ї стає нестерпним, сповненим байдужості батьків, а деколи й насильства. Причин, які призводять до складних життєвих обставин й унеможливлюють проживання дитини в родині, – безліч. Тоді постає питання вилучення дитини з біологічної сім’ї.

      Саме з метою забезпечення прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками, надання їй та її рідним послуг, спрямованих на повернення в родину, створюються сім’ї патронатних вихователів. Дитина потрапляє не до інтернатного закладу, де таких знедолених багато, а в родину, переживає менший стрес, її легше реабілітувати. Це тимчасово – на період від 1 до 6 місяців. Поки дитина виховується в нормальних умовах, соціальні працівники працюють з її рідною родиною. Коли сім’я вийшла з проблемної ситуації, тоді дитина повертається у родину. Із метою створення патронатних сімей Ніжинським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді проводяться інформаційні заходи щодо пошуку кандидатів у патронатні вихователі в місті Ніжині.

      Так, 29 вересня психологом відділу соціальної роботи Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Анною Руднік на базі Ніжинського міськрайонного центру зайнятості було проведено засідання «круглого столу» для осіб, які шукають роботу. Під час бесіди її учасники отримали роз’яснення: хто такий патронатний вихователь і хто може ним стати, діти яких категорій можуть бути влаштовані під патронат, які основні завдання патронатних вихователів, які в них права та обов'язки. Також обговорювалось багато інших питань, пов'язаних зі створенням та функціонуванням зазначених сімей.

      У підсумку зустрічі було зазначено, що патронатні вихователі, соціальні працівники і біологічні батьки та інші родичі дітей, що потрапили у скруту, повинні бути об’єднані спільною метою – створенням найкращих умов для зростання дитини та подоланням складних життєвих обставин, що можуть спричинити остаточне розлучення дитини з батьками та позбавлення останніх батьківських прав. За детальнішою інформацією про здійснення патронату над дитиною та створення патронатної сім’ї можна звернутися до Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, за адресою м. Ніжин, вул. Об’їжджа, 120. Тел. 3-13-84; 7-85-00.

      Назад

      15 Травня 2019 11:15
      28 Листопада 2018 11:58
      19 Березня 2018 15:51
      02 Лютого 2018 09:51